ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ BINTEO ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Σελίδες:

ΘΕΩΡΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ-ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Κβαντική Θεωρία VS Κλασσική Φυσική ή Bohr VS Einstein
Ας αρχίσουμε με λίγα ιστορικά γεγονότα…
Η «Κβαντική Μηχανική» εμφανίζεται για πρώτη φορά με το όνομα αυτό το 1924 στη μελέτη του Born «Περί της Κβαντομηχανικής»
Λίγο μετά αρχίζει και η διαμάχη για την ερμηνεία της που πήρε μεγάλη διάσταση στο 5ο συνέδριο του Solvay (Βρυξέλλες, Οκτώβρης 1927) στο οποίο συμμετείχαν 29 διακεκριμένοι επιστήμονες.
Τα στρατόπεδα ήταν δύο:
1. Ερμηνεία της Σχολής της Κοπεγχάγης (θετικισμός) με εκπροσώπους της τον Bohr, Heisenberg. κ.ά. σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να περιγράψουμε τα όντα όπως είναι στην «πραγματικότητα», αλλά όπως αυτά μας εμφανίζονται μέσα από την παρατήρησή μας με τα διάφορα όργανα που χρησιμοποιούμε γι’αυτό. Η ερμηνεία αυτή αμφισβητεί την έννοια της αιτιότητας και την ισχύ της τοπικότητας στο μικρόκοσμο.
2. Ρεαλιστική ερμηνεία με εκπροσώπους της τον Einstein, Planck, Shroedinger, κ.ά. κατά την οποία υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα ανεξάρτητη από αυτόν που κάνει τη μέτρηση, ισχύει η αιτιοκρατία (ανάλογα με την αιτία διαμορφώνεται και το αποτέλεσμα) και η αρχή της τοπικότητας δηλαδή λόγω της πεπερασμένης ταχύτητας μετάδοσης της πληροφορίας (με ανώτατο όριο c), τα σώματα δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν ακαριαία.
Τα μέχρι τώρα πειράματα έχουν δείξει να δικαιώνονται οι προβλέψεις της Κβαντικής Θεωρίας, παράλληλα όμως έχουν αναπτυχθεί κι άλλες εναλλακτικές θεωρίες που προσπαθούν να λύσουν και κάποια φιλοσοφικά ζητήματα όπως αυτό της ύπαρξης ή μη «αυτόνομης πραγματικότητας», ανεξάρτητης δηλαδή από την ύπαρξη κάποιας συνείδησης που προφανώς δεν μπορεί να την συλλάβει.

Ας συνεχίσουμε τώρα με κάποια ιστορικά στιγμιότυπα από το συνέδριο του Solvay και ας «τηλεμεταφερθούμε» για λίγο στην εποχή που έζησαν οι μεγάλες προσωπικότητες που συμμετείχαν σ’αυτό…

Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΓΕΥΕΙ!!

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ;
Συνηθίζαμε να θεωρούμε το Σύμπαν κενό. Σύμφωνα όμως με τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας το Σύμπαν όχι μόνο δεν είναι κενό αλλά είναι ένα φυσικό, δυναμικό σύστημα, όπως έχουν δείξει πολλά πειράματα.
Μπορεί να διαστέλλεται και να κάμπτεται λόγω της ύλης και ενέργειας που περιέχει, με αποτέλεσμα να καμπυλώνονται τα μονοπάτια μέσα στα οποία κινούνται τα αντικείμενα.
Σε «επίπεδες» περιοχές του χωροχρόνου (δηλαδή με καμπυλότητα μηδέν) τα αντικείμενα που ταξιδεύουν κατά μήκος παράλληλων ευθειών, συνεχίζουν να ταξιδεύουν παράλληλα.
Όταν ο Σύμπαν έχει θετική καμπυλότητα, οι παράλληλες συγκλίνουν ενώ όταν έχει αρνητική καμπυλότητα οι παράλληλες αποκλίνουν.
Πώς κατέληξαν οι κοσμολόγοι ότι το Σύμπαν μας είναι επίπεδο;
1. Μελέτησαν τη χωρική σχέση ανάμεσα σε τρία διαφορετικά σημεία του Σύμπαντος τα οποία απεικονίζονται σε μια εικόνα του πρώιμου Σύμπαντος και βρήκαν ότι το άθροισμα των γωνιών του τριγώνου που σχηματίζεται από αυτά είναι 180°, δηλαδή ισχύει η Ευκλείδεια Γεωμετρία, που μας δείχνει πως το Σύμπαν μας είναι επίπεδο.
2. Αφού η καμπυλότητα του Σύμπαντος προκαλείται από την πυκνότητα ενέργειας και ύλης, μέτρησαν την πυκνότητα στο Σύμπαν και τη βρήκαν ίση με 5 άτομα υδρογόνου ανά κυβικό μέτρο ή 10-26kg/m3 (κατά μέσο όρο). Αυτή η μέτρηση αντιστοιχεί και πάλι σε ένα επίπεδο Σύμπαν.
Έτσι καταλήγουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι το Σύμπαν μας είναι «επίπεδο» δηλαδή ανάμεσα σε 3 σημεία του ισχύει το γενικευμένο Πυθαγόρειο Θεώρημα επομένως η Ευκλείδεια γεωμετρία!!

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Ένα εξαιρετικό βίντεο του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη ζωή και το έργο του Γαλιλαίου!!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License