ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ;

Στο υπερσμήνος γαλαξιών Λανιακέα (Laniakea), στον Γαλαξία μας (Milky Way), σε απόσταση 26000 ετών φωτός από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, βρίσκεται ένα αστέρι, ο Ήλιος μας, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένας μπλε πλανήτης, η Γη, το σπίτι μας.

Το Σύμπαν μας αποτελείται από 2 τρισεκατομμύρια περίπου γαλαξίες που σχηματίζουν σμήνη (clusters), δηλαδή ομάδες γαλαξιών και υπερσμήνη (superclusters), ακόμα μεγαλύτερες ομάδες από γαλαξίες.
To υπερσμήνος Λανιακέα είναι το τοπικό μας υπερσμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο Γαλαξίας μας και περιλαμβάνει περίπου εκατό χιλιάδες γαλαξίες.
Άλλοι γαλαξίες μας πλησιάζουν, άλλοι απομακρύνονται από εμάς. Ο Γαλαξίας μας κινείται με ταχύτητα περίπου 600Km/s σε σχέση με τους γειτονικούς του γαλαξίες.

Οι περισσότεροι γαλαξίες στο Σύμπαν σπρώχνονται προς ένα κέντρο μεγάλης πυκνότητας και ισχυρού βαρυτικού πεδίου που λέγεται Μεγάλος Ελκυστής(Great Attractor).
Έτσι κι ο Γαλαξίας μας μαζί με τους γειτονικούς του είναι μέρος αυτού του «ουράνιου ποταμού» που ρέει προς τον Μεγάλο Ελκυστή!!

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΣ:

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License